Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Οι πάμπλουτοι αντιπρόσωποι του λεγόμενου «1%» σε αυτόν τον πλανήτη –σε αντίθεση με το υπόλοιπο 99% που ζει για να πληρώνει αυτό το 1%, όπως υποστηρίζει το κίνημα Occupy- φαίνεται ότι υπήρχαν από τη νεολιθική εποχή, όταν οι νομάδες κυνηγοί-συλλέκτες εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινότητες, γράφει η Judith Thurman στο New Yorker.

Η ιδέα της προσωπικής ιδιοκτησίας –τμήματα γης που μπορούσαν να κληρονομήσουν οι απόγονοι- και η έλευση των μεταλλουργών οι οποίοι δημιούργησαν ανθεκτικά σύμβολα γοήτρου, συνέβαλαν στην κοινωνική διαστρωμάτωση των πρώτων πολιτισμών.

Στο νότιο Λεβάντε (σύγχρονο Ισραήλ), κατά τη διάρκεια της Χαλκολιθικής περιόδου (Εποχή του Χαλκού 4500-3600 π.Χ.), τα μέλη των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων έπαιρναν μαζί τους στον τάφο τους τα σύμβολα που καθόριζαν τη θέση τους στην κοινωνία της εποχής.

Οι κοινοί θνητοί απλά θάβονταν, όμως οι εξέχουσες προσωπικότητες των φυλών θάβονταν με μεγάλες τιμές, αναφέρει η αρθρογράφος.

Μια συναρπαστική συλλογή από τους ταφικούς θησαυρούς, που ανακαλύφθηκαν από ισραηλινούς αρχαιολόγους σε μια σπηλιά το 1961, εκτίθενται στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου (Institute for the Study of the Ancient World) στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει ένα κομψοτέχνημα, μαυρισμένου χαλκού, που έχει ύψος και διάμετρο περίπου 18 εκατοστά και το οποίο «επισκέπτεται» για πρώτη φορά τις ΗΠΑ.

Η πραγματική λειτουργία αυτού του αντικειμένου αποτελεί μυστήριο, ωστόσο έχει την όψη διαδήματος και οι διοργανωτές της έκθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για το «αρχαιότερο στέμμα του κόσμου».

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι ηγεμόνες και οι θεότητες –και των δύο φύλων- φορούσαν κορώνες, οι οποίες αναπαριστούσαν χαίτες, κέρατα, φτερά, το στέμμα του ήλιου κ.ά.

Το αυτοκρατορικό στέμμα του Ναπολέοντα ήταν ένα στεφάνι από χρυσά φύλλα δάφνης, ενώ το στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από αγκάθια, ως ένδειξη χλευασμού για τον ισχυρισμό του ότι ήταν ο βασιλιάς των Ιουδαίων. Ο Πάπας Παύλος VI, ο τελευταίος εστεμμένος Πάπας το 1963, φορούσε μια τιάρα σε σχήμα θόλου που έμοιαζε με μια βασιλική, προσθέτει η Thurman.

Όσοι δε δικαιούνται ένα στέμμα από τη γέννησή τους, ή λόγω εκλογής, μπορούν να «κερδίσουν» ένα αν κάνουν τον κατάλληλο… γάμο! Άλλωστε ο «παραμυθένιος γάμος» της Κέιτ Μίντλετον, νυν Δούκισσας του Κέμπριτζ, και συζύγου του διαδόχου του βρετανικού δρόμου συντηρεί τέτοιου είδους αντιλήψεις ακόμη και στις μέρες μας.

Οι τιάρες αποτελούν συνώνυμα του ρομαντισμού για πολλά μικρά κορίτσια, που ονειρεύονται ότι μια μέρα θα γίνουν «πριγκίπισσες»…

Σε ότι αφορά το αρχαιότερο στέμμα του κόσμου πάντως, καταλήγει η αρθρογράφος, αυτό μπορεί να μην ήταν καν στέμμα στην εποχή του.

Ωστόσο, ο πολιτισμός που το δημιούργησε φαίνεται πως είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση της γυναικείας αξιοπρέπειας. Η συλλογή που εκτίθεται στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει πολλές γυναικείες φιγούρες με σιλουέτα «βιολί», μια εξαιρετικά λεπτή μικρή Αφροδίτη με… επιφανή μύτη και φροντισμένη ηβική περιοχή.

Ένα σταυρωτό οστεοφυλάκιο αποτελούσε ίσως δοχείο στο οποίο τοποθετήθηκαν τα οστά μιας σεβαστής γυναίκας, ενώ ένα πήλινο αντικείμενο απεικονίζει μια γυναίκα σε ένα θρόνο, αν και ίσως αυτό που στο οποίο κάθεται να είναι ένα σκαμνί γέννας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...