Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ!!!

Από "κόσκινο" περνάνε ολόκληρη τη σχεδιαζόμενη επένδυση για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που βρίσκονται σήμερα στην Κρήτη, συνοδευόμενα από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υποδομών.

Μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σκοπεύει να «καλύψει» το κράτος το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής του έργου, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκ. Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του προϋπολογισμού θα εξασφαλιστεί από τους ιδιώτες που συμπράξουν στην κατασκευή του αεροδρομίου.
Η αντιπροσωπεία της Τράπεζας, λοιπόν, είναι εκείνη που θα ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου, αφού πεισθεί ότι το έργο είναι βιώσιμο, ωφέλιμο και η επένδυση με προοπτική.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί, ωστόσο, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, καθώς τίθεται το ερώτημα, αν μια τέτοια επένδυση στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η χώρα, είναι ωφέλιμη και σκόπιμη. Το ερώτημα που θέτουν οι ξένοι τραπεζίτες έχει να κάνει με το αν συμφέρει το κράτος μια τέτοια επένδυση στην Περιφέρεια της χώρας, με δεδομένο ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του τουρισμού, καθιστώντας το αεροδρόμιο λειτουργικό επί 8 μήνες το χρόνο. «Αρκεί αυτό το 8μηνο για να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα η απόσβεση του κόστους;» - είναι το ερώτημα που κυριαρχεί.
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μαζί με τα στελέχη του υπουργείου πραγματοποιούν σήμερα αυτοψία στο χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα εξετάζουν και τα παράλληλα (απαραίτητα) έργα, με αιχμή τους οδικούς άξονες, π.χ. τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Αρκαλοχώρι και τη σύνδεση του Καστελίου με τον κόμβο των Πεζών, μέσω κάθετου δρόμου.
Αν όλα πάνε καλά, και οι ξένοι τραπεζίτες δώσουν την έγκρισή τους, το Φεβρουάριο θα βγει στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου και η ανάθεση στο μειοδότη, και σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα μπουν οι μπουλντόζες! Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, το νέο αεροδρόμιο θα έχει ολοκληρωθεί εντός 5 χρόνων, δηλαδή – με τα σημερινά δεδομένα - ως το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...