Σελίδες

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΠΙΔΕΣ ΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN!!!

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη σε σχέση με τον εγκέφαλο των ασθενών με σύνδρομο Down,δημιουργεί προσδοκίες και ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει εναντίον της πνευματικής καθυστέρησης που παρατηρείται στους ασθενείς αυτούς.


Το σύνδρομο Down είναι η συχνότερη γενετική αιτία της πνευματικής καθυστέρησης. Προκαλείται όταν ένα παιδί έχει τρία χρωμοσώματα 21 αντί δύο. 
Γιατροί από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο, ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η μυο-ινοσιτόλη βρίσκεται σε ψηλότερες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο των ασθενών με σύνδρομο Down σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς την πάθηση.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις μυο-ινοσιτόλης στον εγκέφαλο σχετίζονται με μειωμένες πνευματικές ικανότητες.
Οι Βρετανοί γιατροί, απέδειξαν ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μυο-ινοσιτόλης στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με μειωμένες γνωσιακές δεξιότητες. 

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η ίδια ερευνητική ομάδα έχει προχωρήσει στην αναζήτηση μεθόδων για να πετύχει τη μείωση της μυο-ινοσιτόλης στον εγκέφαλο των ανθρώπων με σύνδρομο Down. Εάν αυτό επιτευχθεί, σημαίνει ότι θα έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή θεραπείας του συνδρόμου Down.
Υπάρχει επίσης η υποψία ότι τα ψηλά επίπεδα μυο-ινοσιτόλης στον εγκέφαλο προδιαθέτουν τους ασθενείς με σύνδρομο Down, στο να προσβληθούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η μυο-ινοσιτόλη συμβάλλει στην δημιουργία της αμυλοειδούς πλάκας που είναι ξεχωριστό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down, όταν φτάσουν στην ηλικία των 40 ετών, έχουν στον εγκέφαλο τους τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που υπάρχουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά δεν εκδηλώνουν όλοι την εν λόγω νόσο. 
Στις περιπτώσεις όμως που άτομα με σύνδρομο Down, προσβάλλονται και από νόσο Αλτσχάιμερ τότε η αντιμετώπιση και πρόγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ο μηχανισμός που προκαλεί την αύξηση της μυο-ινοσιτόλης στο εγκέφαλο των ασθενών με σύνδρομο Down, βρίσκεται στην κυτταρική αντλία που εισάγει τη μυο-ινοσιτόλη στα εγκεφαλικά κύτταρα. 
Το γονίδιο της αντλίας μυο-ινοσιτόλης βρίσκεται στο χρωμόσωμα 21. Στους ασθενείς με σύνδρομο Down, το επιπρόσθετο χρωμόσωμα 21 αυξάνει τα γονίδια και κατα συνέπεια τις κυτταρικές αντλίες που εισάγουν στα εγκεφαλικά κύτταρα τη μυο-ινοσιτόλη.
Είναι σημαντικό πιστεύουμε ότι οι Βρετανοί γιατροί, διαμέσου της έρευνας αυτής, κατάφεραν να προσθέσουν ένα νέο σημαντικό στοιχείο στις γνώσεις μας για τους μηχανισμούς που οδηγούν στην πνευματική καθυστέρηση στο σύνδρομο Down.
Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αναμένουμε μια θεραπεία για την πνευματική καθυστέρηση στο σύνδρομο Down
Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται ακόμη πολύς χρόνος και συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες, οι νέες αυτές εξελίξεις δημιουργούν θετικές προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον των ασθενών με σύνδρομο Down.  
medlook.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...