Σελίδες

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!


Υποθέστε για λίγο ότι κάποιος σας δίνει την επιλογή να πάρετε σήμερα 100 ευρώ ή 150 ευρώ σε ένα χρόνο. Ποιό ποσό θα διαλέγατε να πάρετε;
Αυτήν ακριβώς την ερώτηση έκαναν σε 1000 ανθρώπους, επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Βόνης και του Ινστιτούτου για την Έρευνα Εργασίας στη Γερμανία. Παράλληλα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους, αξιολόγησαν τις γνωσιακές ικανότητες των συμμετεχόντων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι, επέλεγαν να περιμένουν για μεγαλύτερη απόδοση παρά να παίρνουν τώρα τα χρήματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναδείχθηκε αυτή η σχέση μεταξύ ευφυΐας και υπομονής σε οικονομικά θέματα. Επιπρόσθετα, η προθυμία λήψης κινδύνων φαίνεται να αυξάνεται όταν υπάρχει υψηλότερη ευφυΐα.
Οι επιστήμονες έδωσαν στους εθελοντές 100 ευρώ και τους έδωσαν την επιλογή να τα πάρουν άμεσα. Είχαν όμως επιπρόσθετα την επιλογή, να επενδύσουν τα χρήματα για ένα χρόνο με σταθερό επιτόκιο. Με τον τρόπο αυτό, τα χρήματα τους θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα 105, 120 ή 150 ευρώ.
Σε μια πειραματική δοκιμασία, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αποφασίσουν ποιο θα έπρεπε να ήταν το τελικό ποσό σε ένα χρόνο, για να αξίζει τον κόπο να αναμένουν. Η ιδέα πίσω από αυτό, ήταν ότι όσο πιο ανυπόμονος ήταν κάποιος για να πάρει τα χρήματα, τόσο πιο ψηλό το κίνητρο όσον αφορά στην απόδοση θα έπρεπε να ήταν, για να αποδεχθεί την περίοδο αναμονής του ενός χρόνου.
Με ανάλογα πειράματα, οι επιστήμονες, εξακρίβωσαν την προθυμία των εθελοντών να ρισκάρουν. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο διαφορετικά τεστ ευφυΐας. 
Οι Γερμανοί επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι όσο πιο ευφυείς ήσαν οι εθελοντές, τόσο πιο υπομονετικοί και ανεκτικοί ήταν στους κινδύνους.
Το ερώτημα που απασχόλησε τους ερευνητές, ήταν κατά πόσο πράγματι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των γνωσιακών δυνατοτήτων και ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Ή μήπως η σχέση είναι πιο πολύπλοκη; Θα μπορούσε επίσης κάποιος να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα και έχουν έτσι την τάση να διαλέγουν να παίρνουν άμεσα τα 100 ευρώ λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Για το λόγους αυτούς, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη στην ανάλυση τους και τον παράγοντα εισόδημα. Απέδειξαν ότι η σχέση μεταξύ υπομονής και γνωσιακών ικανοτήτων, υπάρχει ανεξάρτητα από τον παράγοντα εισόδημα.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ευφυΐα, η υπομονή και η ανεκτικότητα στον κίνδυνο,  αλληλοσυνδέονται στενά. Είναι λογικό διότι για να μπορέσει κάποιος να εκτιμήσει σωστά ένα κίνδυνο ή να έχει μια επιτυχή μακροχρόνια στρατηγική, είναι αναγκαίο να αναγνωρίσει και να καταλάβει πως διασυνδέονται μεταξύ τους διάφορες καταστάσεις. Άτομα που δεν έχουν αυτή την ικανότητα, ίσως να είναι προτιμότερο να ακολουθούν τη γνωστή λαϊκή σοφία που λέει "κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει". 
Οι άνθρωποι που είναι ευφυείς, ευνοούνται διπλά. Αρχικά, μπορεί να επιτυγχάνουν καλύτερα λόγω των γνωσιακών τους επιδεξιοτήτων σε σύγκριση με άλλους. 
Επίσης είναι περισσότερο υπομονετικοί και ανεκτικοί στους κινδύνους που είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία επιπρόσθετα, συμβάλλουν στις επιτυχίες στον επαγγελματικό τομέα.
medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...