Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΘΗΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ!!!



Ένας αμύθυτος πλούτος υδρογονανθράκων βρίσκεται στις θάλασσές μας. Τα νεότερα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και μετατρέπουν το παραμύθι σε κοντινή πραγματικότητα. Η χώρα μας μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και συζητείται σε όλα τα σημαντικά συνέδρια νέων ενεργειακών πηγών.

Τα προνομιούχα οικόπεδα 
Στα θαλάσσια οικόπεδα 12, 3, 1, 4 και σε άλλα που δεν έχουν σχηματιστεί, από το φόβο των τουρκικών διεκδικήσεων, βρίσκεται απύθμενος πλούτος φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο οικόπεδο 12. 

Σε αυτό, βάσει των σεισμογραφικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services αλλά και της Νοble Energy που πραγματοποιεί τώρα τις δικές της πιστοποιήσεις, υπάρχει γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στο γειτονικό κοίτασμα Τamar, που είναι μικρότερο από το δικό μας «Κύπρος Α», οι διερευνητικές γεωτρήσεις έχουν καταδείξει κοίτασμα της τάξης των εννέα τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ποσότητα που καλύπτει όλες τις ανάγκες του γειτονικού Ισραήλ για τα επόμενα 40 χρόνια. Το Ταμάρ απέχει από το οικόπεδο 12 της Κύπρου 84 χιλιόμετρα ή 65 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με τη μονάδα μέτρησης στη θάλασσα. 
Το κοίτασμα Λεβιάθαν βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου και απέχει μόλις 34 χιλιόμετρα. Εκεί, τώρα, διενεργούνται διερευνητικές γεωτρήσεις και τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. «Αναβλύζει...» είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί, όταν ενημέρωσαν τις κυπριακές Αρχές εμπιστευτικά. 
Η Υπηρεσία Ενέργειας της Δημοκρατίας στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας δουλεύει ακατάπαυστα και ετοιμάζει το πλαίσιο που θα κινηθεί η Κύπρος, αμέσως μόλις η Κυβέρνηση πάρει την πολιτική απόφαση και δώσει το πράσινο φως για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Ήδη το οικόπεδο 12, με το σίγουρο κοίτασμά του, δόθηκε στην αμερικανική εταιρεία με εβραϊκά συμφέροντα Νοble Energy και οι διαδικασίες ανόρυξης τρέχουν. Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση του Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη προς τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, σε λίγες μέρες θα συναποφασιστεί με τους Αμερικανούς πότε ακριβώς αρχίζουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Κύπρος Άλφα». 
Εκτίμηση του Διευθυντή Ενέργειας, όπως παρουσιάστηκε και στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, είναι ότι το πρώτο τρύπημα στο βυθό θα αρχίσει τον προσεχή Οκτώβριο. Θα απαιτηθούν πολλές γεωτρήσεις ώστε το κοίτασμα να προσδιοριστεί επακριβώς ως προς τις ποσότητες, αλλά και ως προς τη σύστασή του. Μετά από αυτό, τίποτε δεν σταματά την αμερικανική εταιρεία να αρχίσει την άντληση του μαύρου χρυσού. Τα έξοδα της ανόρυξης είναι τεράστια και φτάνουν για κάθε γεώτρηση (έστω διερευνητική) το μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα. Τα τρυπάνια της Νοble Energy βρίσκονται στην περιοχή για το Λεβιάθαν και ακολούθως παίρνει σειρά το δικό μας κοίτασμα. 
Αμέσως μετά την πιστοποίηση του κοιτάσματος, θα αρχίσει η άντληση και η μεταφορά του φυσικού αερίου στους χώρους αποθήκευσης. Εδώ ακριβώς, εξηγεί ο Σόλων Κασίνης, προβάλλει άμεση συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το γειτονικό Ισραήλ. Το ίδιο το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται κατά 80% στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Κύπρου και το άλλο κομμάτι στην ΑΟΖ Ισραήλ. 
Ο ακριβής προσδιορισμός του κοιτάσματος θα δώσει και την αναλογία προμήθειας προς την παράκτια δικαιούχο χώρα. 


Το κρίσιμο ερώτημα 
Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, είναι τι κάνει η Κύπρος σε περίπτωση εμφάνισης -πειρατικά- του τουρκικού στόλου. 
Το ίδιο έγινε σε προσπάθεια της Μάλτας να προσδιορίσει δικό της κοίτασμα και οι ξένες εταιρείες αποχώρησαν όταν η Λιβύη απείλησε επέβαση με πυραυλακάτους στις εξέδρες. Η Λιβύη προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο και δικαιώθηκε ως προς το διαμοιρασμό της ΑΟΖ. Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν συμφωνίες, επικυρωμένες μάλιστα από τα εθνικά κοινοβούλια της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Άρα πρόβλημα δεν υπάρχει και παραμένει μόνο η πειρατική δράση της Τουρκίας, που θα επικαλεστεί πιθανώς άλυτο το Κυπριακό και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό υπάρχει ήδη η θέση των ΗΠΑ ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και έχει Κυβέρνηση διεθνώς αναγνωρισμένη. Η μη λύση του Κυπριακού είναι αποτέλεσμα της αποπνικτικής παρέμβασης της Τουρκίας επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που δεν την αφήνει να λειτουργήσει σωστά και να καταλήξει σε λύση. 


Η Λεβάντ λεκάνη πετρελαίων 
Στην περιοχή της λεκάνης Λεβάντ, το Κέντρο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) εκτιμά ότι υπάρχουν 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου. Την περιοχή μοιράζονται η Κύπρος, ο Λίβανος και η Συρία. 
Μιλάμε για το οικόπεδο τρία της Κύπρου, για το οποίο υπήρξε κυβερνητική συμφωνία με το Λίβανο και δεν επικυρώθηκε από τη λιβανική Βουλή λόγω των γνωστών πολιτικών προβλημάτων της γειτονικής χώρας. Ο Λίβανος προβάλλει και προς την πλευρά του Ισραήλ κάποιες διεκδικήσεις αλλά, όπως φαίνεται και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, τα κοιτάσματα που αξιοποιεί το Ισραήλ βρίσκονται αποκλειστικά στη δική του θάλασσια οικονομική ζώνη.


Ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός πλούτος 
Το μεδούλι της ανεύρεσης υδρογονανθράκων βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Κύπρου, εκεί όπου βρέχουμε ακόμη τα πόδια μας, κατά την έκφραση των ειδικών. Με μια πολύ περίεργη σύμπτωση συνέργειας της θεάς τύχης και της θεάς της ομορφιάς, στη θαλάσσια ζώνη έξω από το Βασιλικό και λίγο έξω από την Πέτρα του Ρωμιού στην Πάφο υπάρχει, κάτω από το υπέδαφος του βυθού, πέλαγος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτά κι αν είναι τεράστια κοιτάσματα, για τα οποία τηρείται ακόμη σιγή ιχθύος. Οι περιοχές δεν έχουν αδειοδοτηθεί για έρευνες και η Κύπρος ζητεί εν πρώτοις να σιγουρέψει τα απομακρυσμένα της κοιτάσματα, αυτά που με θαυμάσια διπλωματική μαεστρία και εκμεταλλευόμενη το πολιτικό βάρος της Ελλάδας και της γεωγραφικής της θέσης πέτυχε να κατοχυρώσει. Το επίτευγμα είναι μέγα και τείνει, με σωστή διαχείριση, να ακυρώσει την «τουρκική εισβολή». Μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις και συμμαχίες, που ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί η χώρα μας. 
Οι συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ισραήλ είναι τεράστιας εθνικής σημασίας και ανατρέπουν τα υφιστάμενα καταθλιπτικά δεδομένα στο Κυπριακό. Βάσει των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο φίλες χώρες, αναγνωρίζουν την κυριαρχία της χώρας μας και τα δικαιώματά της σε κρίσιμη γεωλογική περιοχή. Αποδέχονται τη θέση της μέσης γραμμής διαχωρισμού της ΑΟΖ, ενώ θα μπορούσαν να προβληθούν άλλες διεκδικήσεις, ανάλογες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό δεν έγινε από τις φίλες χώρες της περιοχής, που έδειξαν να σέβονται τις αρχές του διεθνούς και φυσικού δικαίου. Η μελλοντική επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ θα θέσει τις βάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία στα θέματα αυτά. 
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ότι η Κυβέρνηση δεν ενεργεί με φοβικά σύνδρομα. Αντίθετα, είπε, δουλεύει μεθοδικά και έχει επιτύχει άθλο που θα τον εξαργυρώσουν οι γενιές που έρχονται. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τρεις διαδοχικές Κυβερνήσεις έθεσαν τη σφραγίδα τους σε αυτό το μέγα επίτευγμα. Η κυβέρνηση Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια. 
Στο κρίσιμο ερώτημα, πότε αρχίζει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων, απάντησε στη Βουλή ο Διευθυντής Ενέργειας: Αμέσως μετά την ισχυρή επιβεβαίωση με τις διερευνητικές γεωτρήσεις του κοιτάσματος «Κύπρος Α». 
Τότε τα σεισμογραφικά δεδομένα, που προκλήθηκαν με εκρήξεις στο βυθό, με την αντανάκλαση των κυμάτων στα κοιτάσματα θα μοσχοπωληθούν σε 20 και πλέον κολοσσούς που ενδιαφέρονται να εξορύξουν τα κυπριακά πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Γι' αυτούς που ίσως λένε ότι το περισσότερο μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε είναι φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο, η απάντηση των ειδικών είναι πως αυτό είναι μεγάλη τύχη. Το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό, πιο οικολογικό και θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος. 


Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...