Σελίδες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ!!!


Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να αναγκάσουν τα φυτά να κλωνοποιούν τον εαυτό τους όταν παράγουν σπόρους. Η μέθοδος, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, υπόσχεται να μειώσει το κόστος της καλλιέργειας και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών.


Ορισμένα είδη στη φύση, όπως η βατομουριά και το αγριοραδίκι, έχουν την ικανότητα να παράγουν γενετικά αντίγραφα του εαυτού τους, μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται απομιξία ή αφυλογένεση: αντί να διασταυρώνονται με άλλα φυτά του ίδιου είδους, παράγουν σπόρους που περιέχουν μόνο το δικό τους γενετικό υλικό.
Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα καλλιεργούμενα φυτά δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν ασεξουαλικά με αυτόν τον τρόπο. Στα φυτά αυτά, όλοι οι απόγονοι αναγκαστικά φέρουν ανακατεμένα τα γονίδια των γονιών τους.
Το πρόβλημα για τους γεωργούς είναι ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση των υβριδίων, δηλαδή ποικιλιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι οποίες παράγονται με διασταύρωση δύο διαφορετικών, μητρικών ποικιλιών. Αν δύο φυτά-υβρίδια διασταυρωθούν μεταξύ τους, οι απόγονοι θα χάσουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά λόγω ανασυνδυασμού των γονιδίων τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να παράξουν μόνοι τους σπόρους υβριδίων -πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουν νέες παρτίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...