Σελίδες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ!!!



Η Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του βαλκανικού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που είχε στόχο την παράκαμψη τα υπερφορτωμένα με κίνηση στενά του Βοσπόρου, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti παραπέμποντας σε δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων και μετόχων της μικτής εταιρίας που συστάθηκε για τον αγωγό αυτόν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό της Vedomosti, στο εταιρικό σχήμα Trans Balkan Pipeline B.V., οι ρώσοι εταίροι OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft, θα τερματίσουν επίσημα την χρηματοδότηση του σχεδίου στην αυριανή συνέλευση των μετόχων στη Ρώμη. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά θάβει ...
το σχέδιο κατασκευής του αγωγού, αναφέρει η μοσχοβίτικη εφημερίδα. Οι Ρωσία, Βουλγαρία και Ελλάδα συμφώνησαν το 2007 να κατασκευάσουν τον 285 χλμ. πετρελαϊκό αγωγό που θα συνέδεε το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα με το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο πέλαγος.
Η σύνδεση αυτή αξίας 1 δισ. ευρώ με ισχύ μεταφοράς 35 εκατομ. μετρικών τόνων πετρελαίου ετησίως, θα παρέκαμπτε τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη μεταφοράς.
Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ανταγωνίζεται έναν παρόμοιο αγωγό αξίας 2,5 δισ.δολ. που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας πέρσι προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο από το τουρκικό λιμάνι του Samsun στη Μαύρη Θάλασσα ως το μεσογειακό λιμάνι του Ceyhan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...