Σελίδες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΤΕ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ... ΑΝΑΣΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Η ΓΗ!!!

Πριν από 2,48 δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης Γη πήρε τις πρώτες... ανάσες οξυγόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καναδών ερευνών. Όπως έδειξε η ανάλυση αρχαίων ωκεάνιων βυθών, οι πρώτοι αερόβιοι οργανισμοί που χρησιμοποιούσαν οξυγόνο στο μεταβολισμό τους εμφανίστηκαν τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν...
Αυτό που γνωρίζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι πως η ατμόσφαιρα της αρχέγονης Γης δεν περιείχε οξυγόνο ενώ εκτιμούν ότι οι πρώτοι μικροοργανισμοί ήταν αναερόβιοι και το οξυγόνο πιθανότατα θα ήταν τοξικό. Το οξυγόνο της ατμόσφαιρας εμφανίστηκε αργότερα, με το Μεγάλο Οξειδωτικό Συμβάν, οπότε οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί άλλαξαν ουσιαστικά την χημεία του πλανήτη. Η νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και τις συγκεντρώσεις χρωμίου σε πετρώματα που βρίσκονταν κάποτε στους ωκεάνιους πυθμένες. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το Μεγάλο Οξειδωτικό Συμβάν, συνέβη πριν από από 2,48 δισεκατομμύρια χρόνια!

Όπως αναφέρει ο Κουρτ Κονχάουζερ, γεω- μικροβιολόγος στο University of Alberta "η απότομη άνοδος στα επίπεδα του χρωμίου πυροδοτήθηκε από την οξείδωση του ορυκτού σιδηροπυρίτη στην ξηρά. Με το οξυγόνο που μάλλον ήδη να περιείχε η ατμόσφαιρα, αερόβια βακτήρια διέσπασαν τον σιδηροπυρίτη, απελευθερώνοντας έτσι οξέα τα οποία διέλυσαν τα πετρώματα και τα εδάφη σε ένα κοκτέιλ μετάλλων, ανάμεσά τους και το χρώμιο.

Ήταν αυτά τα μέταλλα που στη συνέχεια παρασύρθηκαν στους ωκεανούς με το νερό της βροχής". Μετά το Μεγάλο Οξειδωτικό Συμβάν, το οξυγόνο λειτούργησε σαν δηλητήριο για πολλούς αναερόβιους οργανισμούς και ουσιαστικά σήμανε τηναρχή της επικράτησης των σημερινών αερόβιων ειδών. Ενα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της μελέτης Κονχάουζερ είναι ότι οι πρώτοι αερόβιοι οργανισμοί -εκείνοι που διέσπασαν και οξείδωσαν τον σιδηροπυρίτη- ζουν μέχρι και σήμερα καταναλώνοντας σιδηροπυρίτη στα όξινα απόνερα ορυχείων σε όλο τον κόσμο!

pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...