Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΟΥΝΤΙΤΗ, ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΛΙΤΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΣΣΙΡΗΣ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΝΙΤΗ!!!

Στα χέρια της κυβέρνησης μελέτη για την αξιοποίηση 30 δημόσιων μεταλλείων και η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Η καθυστερημένη αρχή για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αξίας 28 δις ευρώ γίνεται με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού, αρχικά στο Κιλκίς και στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, από την οποία προκύπτει το ασύλληπτο νούμερο των 28 δις ευρώ, μόνο στη Χαλκιδική υπάρχουν μέταλλα που η αξία τους ξεπερνάει τα 12 δις ευρώ.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο με παραγωγή χουντίτη, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου και μαγνησίτη στην Ε.Ε.

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΑΠΩΤΕΛΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

    Mitch Fatouros, author of "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" "GREEK AMERICAN PIMPS, Charity Corrupted by Politics, Lobbies & Criminal Enteriprises" available as an ebook at Amazon and B&N.

    Το χειρότερο είδος εξαγωγών που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι η κατευθείαν εξαγωγή του αναλώσιμου ορυκτού πλούτου της. Οικονομίες που βασίζονται αποκλειστικά σε εξαγωγές ορυκτών δεν φημίζονται για την ανάπτυξη και για δίκαιη κατανομή των αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα στους πολίτες τους. Αν μια χώρα δεν έχει αναπτύξει βιομηχανία που να βασίζεται στην μετατροπή των επεξεργασμένων ορυκτών της σε εξαγώγιμα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, χάνει την ευκαιρία να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας και δεν προσθέτει παραπάνω δραστηριότητες στην οικονομία της.

    Ακόμη, η αποτελεσματική εξαγωγή ορυκτών απαιτεί τεχνογνωσία και πατέντες που ανήκουν σε πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές που ασχολούνται με την παραγωγή πρώτων υλών απαιτούν ένα μεγάλο ποσοστό των ορυκτών για τη συμμετοχή τους, που τελικά δεν καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Χώρια που υποανάπτυκτες χώρες που εξάγουν ορυκτά, στο τέλος υποχρεώνονται να εισάγουν αγαθά που περιέχουν τις δικές τους πρώτες ύλες σε τιμές που υπερκαλύπτουν το κέρδος από την αρχική εξαγωγή τους!

    Επομένως, το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι απλώς η εξαγωγή ορυκτών σε ακατέργαστη ή κατεργασμένη μορφή αλλά και η εγχώρια μετατροπή τους σε καταναλωτικά προϊόντα. Συμφωνίες με χώρες προς εξαγωγή του Ελληνικού ορυκτού πλούτου θα πρέπει να συνοδεύονται με την ανάπτυξη Ελληνικής βιομηχανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...