Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ!!!

Μετά από τετράμηνη διακοπή λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων, το διάσημο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI ξανάρχισε να λειτουργεί χάρη σε περίπου 2.300 "πρόθυμους" που κατέθεσαν τον οβολό τους και συνέβαλαν για να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων...
Με τα χρήματα αυτά, το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Άλεν του προγράμματος, "άναψε" και πάλι τις αντένες του - τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, οπότε το χρηματοδοτικό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και πάλι, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν δυσκολέψει οι εποχές για τέτοιες "πολυτέλειες". Στη "συμμαχία των προθύμων" συμμετείχε και η γνωστή ηθοποιός Τζόντι Φόστερ, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει το 1997 στην κινηματογραφική ταινία "Επαφή", μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του διάσημου αστρονόμου Καρλ Σαγκάν, όπου μια νεαρή ερευνήτρια των άστρων "πιάνει" πράγματι ένα εξωγήινο σήμα (στην πραγματικότητα, δυστυχώς, οι εξωγήινοι δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί!).

Η Φόστερ έχει -στην καριέρα και την προσωπική της ζωή- δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους εξωγήινους και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα σκηνοθετήσει ένα σχετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Τον Απρίλιο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SETI είχε ανακοινώσει ότι ξέμεινε από χρήματα, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότησή του από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν (του οποίου το όνομα φέρει η διάταξη των 42 συνδυασμένων αντενών διαμέτρου έξι μέτρων η κάθε μια) και άλλους χορηγούς. Έτσι, αναζητήθηκαν επειγόντως νέοι υποστηρικτές, μέχρι που η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε και τα τηλεσκόπια βγήκαν από την "ύπνωσή" τους.

Η διάταξη τηλεσκοπίων ΑΤΑ (Allen Telescope Array) του SETI, που λειτουργεί από το 2007 με επικεφαλής τον αστρονόμο Σεθ Σόστακ, είναι ουσιαστικά η πρώτη που είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στην αναζήτηση σημάτων από κάποιο εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό. Χρήματα δόθηκαν από πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως μέσω διαδικτύου, όμως τα 200.000 δολάρια δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος, καθώς φτάνουν μόνο για μέχρι το τέλος του 2011. Έτσι, ήδη αναζητείται η υποστήριξη πιο ισχυρών και μόνιμων χορηγών, όπως της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

nooz.gr

1 σχόλιο:

  1. Παρά την αλματώδη πρόοδο στην έρευνα του διαστήματος, κανένα στοιχείο για ύπαρξη εξωγήινης ζωής, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

    Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Αστροφυσικής, και Θεωρητικός Αστροφυσικός από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Michio Kaku, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη κάποια απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινων.


    Πρώτον: ξέρουμε ελάχιστα για τον πλανήτη μας!

    Michio Kaku: "Δεν πιστεύω ότι στον επόμενο αιώνα θα βρούμε κάποιο αξιοποιήσιμο σήμα από το διάστημα. Πρώτον, γνωρίζουμε ελάχιστα ακόμη και για τον...
    πλανήτη Γη. Πώς έχουμε απαίτηση να μάθουμε λεπτομέρειες για τους άλλους πλανήτες; Ο γαλαξίας μας είναι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, και υπάρχουν πλανήτες σε απόσταση δεκάδων εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από εμάς. Έχουμε λοιπόν χαρτογραφήσει μόνο μία μικρή γειτονιά του γαλαξία μας".

    Δεύτερον: Ψάχνουμε σε λάθος συχνότητες!

    Michio Kaku: "Δεύτερον, έχουμε εξετάσει συχνότητες μόνο κοντά στην συχνότητα του ήχου. Είναι ανόητο. Αναζητούμε υψηλές συχνότητες γιατί μας βολεύει, αλλά οι επιστήμονες δεν πιστεύουμε ότι οι εξωγήινοι θα επικοινωνήσουν μαζί μας σε αυτές τις συχνότητες.

    Ίσως χρησιμοποιούν τεχνολογία λέιζερ. Ελάχιστα γνωρίζουμε για αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο ανοιχτοί. Επίσης, όταν επικοινωνούμε σε μακρινές αποστάσεις πολλές φορές παίρνουμε ένα σήμα και το σπάμε σε κομμάτια. Έπειτα, στέλνουμε το κάθε κομμάτι χωριστά και επανενώνεται στο τέλος.

    Με αυτό τον τρόπο όμως που εφαρμόζουμε, μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο μιας δια-γαλαξιακής συζήτησης και να μην το γνωρίζουμε καν. Η τεχνολογία μας είναι σε τόσο αρχικό στάδιο που μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο μία συχνότητα, ενώ οποιοσδήποτε αναπτυγμένος πολιτισμός θα έστελνε μηνύματα προς όλες τις συχνότητες ώστε να μην εμποδιστεί από διερχόμενα αστέρια, εκρήξεις, και οτιδήποτε άλλο."

    Τρίτον: Είμαστε εγωκεντρικοί και υπερεκτιμούμε την αξία μας!

    Michio Kaku: "Μερικές φορές οι επιστήμονες κρίνουν την εξωγήινη τεχνολογία με βάση αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς και όχι βάσει των δυνατοτήτων που θα μπορούσε να έχει ένας πολιτισμός που έχει αναπτυχθεί ίσως εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς. Είμαστε τόσο εγωκεντρικοί που λέμε «Αυτοί πρέπει να επισκεφθούν εμάς.».

    Είμαστε τόσο σημαντικοί ώστε να διακόψουν όλες τις δουλειές τους απλώς για να έρθουν σε εμάς και να μας δώσουν λίγη υπερτεχνολογία. Δεν το νομίζω.

    Και τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι εξωγήινοι δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο με τους ανθρώπους; Να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση, να είναι κάποια όντα, ακόμη και αόρατα; Θα μπορέσουμε να τους αντιληφθούμε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η νέα θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων κερδίζει συνεχώς έδαφος.

    Εκτιμούμε πως το σύμπαν μας δεν είναι τίποτε άλλο από μία μικροσκοπική φούσκα που πλέει μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν. Δεν πιστεύουμε πια ότι υπάρχει ένα σύμπαν, αλλά ένα μεγα-σύμπαν με φούσκες που συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους και εκρήγνυνται όπως συνέβη και με το Μπιγκ Μπανγκ. Έτσι, το σύμπαν μας μπορεί να συνυπάρχει σε έναν ωκεανό με άλλα σύμπαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...