Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Η ΜΝΗΜΗ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ,ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΟ!!!

Το περπάτημα για 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα είναι σε θέση να βελτιώνει ουσιαστικά τα προβλήματα μνήμης σε άτομα άνω των 50 ετών.

   
Δεν χρειάζεται να είστε μαραθωνοδρόμοι για να μπορείτε να επωφελείστε από τις θετικές δράσεις της σωματικής άσκησης για πολλά συστήματα του οργανισμού σας και ιδιαίτερα για τη μνήμη και άλλες γνωσιακές δυνατότητες. Είναι αρκετό να κάνετε κάθε μέρα τουλάχιστον για περίπου 20 λεπτά μερικές απλές μορφές σωματικής άσκησης όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι και ο χορός.
Τα άτομα άνω των 50 ετών υιοθετώντας μια τέτοια πρακτική μπορούν ενεργά να προλαμβάνουν προβλήματα επιδείνωσης και απώλειας της μνήμης τους. Η απλή αεροβική καθημερινή άσκηση είναι δυνατόν να μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο προσβολής από Αλτσχάιμερ ή να επιβραδύνει την έναρξη και επιδείνωση της.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα που βρέθηκαν να μην έχουν σημαντική επίδραση για τη βελτίωση της ήπιας γνωσιακής μειονεξίας, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθά όχι μόνο για τη μνήμη αλλά και για άλλους τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πρόληψη της κατάθλιψης, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής, η πρόληψη των πτώσεων, η καλυτέρευση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και η πρόληψη των αναπηριών.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία αναφέρονται σε έρευνα που διεξήγαγαν Αυστραλοί γιατροί στα πλαίσια της έρευνας The Fitness for the Ageing Brain Study στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Η έρευνα διήρκεσε για 18 μήνες. Έλαβαν μέρος 170 άτομα με προβλήματα μνήμης χωρίς όμως να έχουν διαταραχές άνοιας.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα διάρκειας 24 εβδομάδων, με μέτριας έντασης σωματική άσκηση. Η άσκηση αυτή ήταν είτε 3 φορές την εβδομάδα περπάτημα διάρκειας 50 λεπτών κάθε φορά ή άλλη μέτριας έντασης σωματική άσκηση στο σπίτι. Η δεύτερη ομάδα συνέχισε να έχει τις ίδιες δραστηριότητες όπως προηγουμένως.
Συνολικά τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν για 142 λεπτά περισσότερη σωματική άσκηση από τα άτομα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή περίπου 20 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα. 
Οι αξιολογήσεις για τη μνήμη και για άλλες γνωσιακές ικανότητες στα άτομα της πρώτης ομάδας ήταν σημαντικά καλύτερες από αυτές της δεύτερης ομάδας στους 6 και 12 μήνες μετά το τέλος των 6 μηνών της περιόδου επιπρόσθετης σωματικής άσκησης.
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και είναι καλά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι η σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η έρευνα των Αυστραλών είναι από τις πρώτες που τεκμηριώνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο γερνά. 
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι ακόμη και σε άτομα με προβλήματα μνήμης, η απλή καθημερινή σωματική άσκηση με έμφαση στο περπάτημα, είναι σε θέση να βελτιώνει όχι μόνο τη μνήμη αλλά και άλλους τομείς των πνευματικών τους δυνατοτήτων.
medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...